Tuhlasin melkein koko syyskuun William S. Burroughsin Punaisen yön kaupunkeihin. Enkä saanut sitä vieläkään loppuun. Hyvä kirja on kai sellainen mihin voi edes jossain määrin samaistua. Se on Burroughsiin täysin mahdotonta, sivutolkulla hirttämisiä, merirosvoja ja erilaisia tajunnan laajentimia. Ainoa tajunnanlaajennin joka minulla sitä lukiessani oli käytössä, oli Burana 600. Sitä olisi pitänyt syödä pakettitolkulla, jotta olisi päässyt samoihin näkyihin kuin Burroughs. Kyllästyneenä rämpimään vihreää hohtavien alastomien uffomiesten ja muun oudon porukan kanssa, kirjasto vapautti minut, ja ilmoitti, että Douglas Couplandin Eleanor Rigby olisi saatavilla. Luojan kiitos, vihdoin kunnon kirjallisuutta.

Liz Dunn on nelissäkymmenissä, hän on tuikitavallinen, ylipainoinen, mitään sanomaton, eikä hänen elämässään tapahdu suuriakaan, enimmäkseen sitä samaa töihin-kotiin-töihin-kotiin. Tunsin heti samaistuvani tähän päähenkilöön. Huraa! Miten vapauttavaa! Olen aikaisemmin suhtautunut Couplandiin näreästi, mutta unohda se, tämä on hyvä kirja. Tähän ehkä vaikuttaa se, että Burroughs on yrittänyt surmata mut ufotarinoillaan. Ja sitä paitsi,  Liz Dunnin elämässäkin alkaa tapahtua.


"Epäilen, että kaikilla ihmisolennoilla on hetki jolloin he tajuavat, että se, mitä heillä on, on kaikki mitä heillä tulee koskaan olemaan, oli se sitten rakkautta, rahaa tai valtaa. On tehtävä rauha sen kanssa kuka on ja millaiseksi on tullut."

Olen samaa mieltä minua 3 vuotta vanhemman mieskirjailijan kanssa. Se on outoa, mutta ehkä se on jotakin yhteenkuuluvaisuutta sillä oudolla tavalla, että on elänyt lapsuutensa 70-luvulla ja typerän, oksettavan 80-luvun, ja lopulta tullut sellaiseksi kuin nyt on. Mutta perusta on ollut jollainlailla sama länsimaisessa elämässä ympäri maailmaa. Joten luulen tietäväni miltä Liz Dunnista tuntuu.


"Mutta kun on yksin, tietää että raha on juuri se asia, jonka avulla pysyy turvassa (…). Rikas mies on aina yksinkertaisesti rikas mies, mutta rikas nainen on ainoastaan köyhä nainen, jolla vain sattuu olemaan rahaa."


Niinpä.
Douglas Coupland: Eleanor Rigby. Sammakko, 2007.