Jostain syystä kirjani valikoituvat aina jotenkin yhteiskuntaa sivuaviksi. Ja niin taas. Huhtikuun kolmonen on Arto Salmisen Paskateoria. Se on Salmisen kolmas romaani.  Salmisella riitti kerrottavaa Suomalaisesta yhteiskunnasta, aiheita olisi tullut yhä enenevässä määrin, nyt kun ollaan saatu porvarihallituskin, mutta Salminen kuoli 15.11.2005. Joitakin kirjailijoita jää kaipaamaan, vaikka henkilöä ei edes tunne henkilökohtaisesti, vain hänen teostensa kautta. Ja voiko sanoa silloin tuntevansa ollenkaan.
Paskateoria kuuluu samaan sarjaan kuin Ei-kuori ja toiseksi viimeiseksi jäänyt Lahti, ja oikeastaan tavallaan myös viimeisin kirja Kalavale. Paskateoria on lööppijulkisuuden ja markkinatalouden armotonta riepotusta. Tai oikeammin markkinatalous ja lööppijulkisuus kaluaa ja riepottaa tavallista ihmistä.

"Työväenluokka on jo lopetettu tarpeettomana. Nyt ne riistää keskiluokkaa - sunkaltaisiasi. Ostokykyinen väki hupenee joka päivä. Kohta kapitalistit ei pysty myymään enää mitään, paitsi yrityksiä toisilleen. Kurjuus lisääntyy, rosvot lisääntyy, köyhät velloo kuin meren aallot. Tulee se päivä kun koko paska romahtaa kerralla niskaan.
- Varsinainen paskateoria."
Arto Salminen: Paskateoria. WSOY, 2001.