Maailmassa on vähän hyviä kirjailijoita, ja nyt heitä on yksi vähemmän. Aleksandr Solženitsyn on kuollut. 89-vuotias Solženitsyn kuoli sydänkohtaukseen sunnuntaina 3.8.2008.

Elokuun ensimmäinen kirja ei kuitenkaan ole Solzenitsyniä, mutta klassikko tämäkin on. Englantilaisen valtiomiehen sir Thomas Moren Utopia. Utopia on kirjoitettu 1500- luvulla, tämä suomennos perustuu 1895 julkaistuun latinankieliseen tekstiin, joka puolestaan perustuu 1518 Baselissa ilmestyneeseen teokseen. More loi Utopian vastalauseeksi vallitseville oloille, epäoikeudenmukaisuuksille, joita hän näki tuon ajan Euroopassa. Vaikka ajat ovat muuttuneet, niin Utopia on kaikesta huolimatta ajankohtainen teos. Tasa-arvoon on yhä vielä pitkä matka, ja yhä pitempi kun tuloerot jatkavat kasvamistaan ja ihmisten selviäminen elämän perusasioiden hankinnoista on käynyt yhä vaikeammaksi. Tämän ajan hallitsevin trendi on ahneus. Sille ei ole mitään rajaa, eikä näytä olevan tulossakaan. "Siellä missä on voimassa yksityisomistus ja missä kaikki mittaavat kaikkea rahassa, ei valtiota voida koskaan hallita oikeudenmukaisesti ja menestyksellisesti."

(...)"Rikkaat nimittäin ovat ahneita, katalia ja hyödyttömiä. Köyhät sen sijaan vaatimatonta ja yksinkertaista väkeä, joka hyödyttää jokapäiväisellä aherruksellaan enemmän yhteiskuntaa kuin itseään." "Valtion menestys tai tuho riippuvat sen viranomaisten moraalista. Näyttääkin siltä, että koko oikeudenmukaisuus on joko vain rahvaanomainen, arvoton hyve, joka jää kauas kuninkaallisen arvon alapuolelle, tai että sitä on kahta lajia. Näistä toinen sopii tavalliselle kansalle, se käy jalkaisin, maassa mataen, eikä koskaan voi hypätä esteiden yli, koska se on joka puolelta kahdehdittu. Toinen on ruhtinaiden hyve; niin kuin se on tuota kansanomaista ylevämpi, samoin se on myös sitä paljon vapaampi, sillä se saa tehdä mitä ikinä haluaa."

"Tutkiessani ja tarkastellessani näitä kaikkia nykyajan kukoistavia valtioita näen niissä Luoja paratkoon pelkästään rikkaiden salaliiton, jonka avulla he hoitelevat omia etujaan käyttäen valtiota nimikkeenään. (nykyään käyttäen demokratiaa nimikkeenään, katso Jyväskylää). He koettavat keksiä kaikki mahdolliset konnankoukut voidakseen ilman menettämisen pelkoa pitää hallussaan sen mitä ovat petollisesti kasanneet itselleen ja pystyäkseen mahdollisimman halvalla ostamaan itselleen köyhien työn ja riistämään heitä."


Ajankohtaista asiaa vielä vuonna 2008. Valitettavasti.


Thomas More: Utopia. WSOY, 1984.