Ahneuden aika on melkomoinen järkäle. Tätä ei luettu ihan muutamassa viikossa, ei edes muutamassa kuukaudessa. Kävin tätä huolellisesti läpi useampia kuukausia, miettien ja alleviivaten, mikä herätti hilpeyttä. Minusta aihe oli niin vakava, ja mielenkiintoinen, että asioita oli pakko laittaa muistiin ja alleviivata. Tämän kirjan heikkous on tietysti se valtava määrä asiaa, vaikka kahteen kirjaa sitä olisi riittänyt, mutta myös kirjan hiukan heikko editointi. Toistoa tulee yllättävän paljon, se saa paikkapaikoin hämilleen, että juurihan minä tämän luin. Mutta jos ei anna tämmöisten pikkuseikkojen häiritä, ja keskittyy olennaiseen, niin tässä on erinomainen kirja. Oikea ajankuva. Ojapellon sivuille tästä: http://ojapelto.ihmisarvo.org/ ja tietoa Ojapellosta löytyy lisää wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ari_Ojapelto
Ojapelto kertoo kuinka nykyään työelämästä on mennyt sekä työn että elämän hallinta. Kuinka investoinnit eivät enää luo työpaikkoja, kuinka paljon tuottavuus on kasvanut samaan aikaan kuin työttömyys on kasvanut, kuinka pääomaa tuetaan. Työt automatisoidaan tai ne alat jotka tarvitsevat vielä ihmistyövoimaa menevät halvan työvoiman maihin. ”Yritykset nostavat teknologian avulla tuottavuuttaan pysähtyneillä markkinoilla. Siten ne suhteessa liikevaihtoonsa ja voittoihinsa työllistävät yhä vähemmän ihmisiä. Näiden verotulot eivät enää riitä ylläpitämään yhteiskunnan sosiaalipalveluja. Tämä on nykyisten hyvinvointivaltioiden suurin ongelma. ” Säästöt terveydenhoidossa ovat johtaneet siihen, että potilaita on jouduttu priorisoimaan. Rikkaat saavat Suomessakin sairaaloissa tehokkaampaa hoitoa kuin köyhät. ”

Ojapelto ennustaa, että tällä vuosikymmenellä työttömyys kohtaa pääasiassa toimistotyöläisiä. Tästä minulla tulee olemaan vielä ihan omakohtaista kokemusta, valtion tuottavuusohjelma koskettaa nimenomaan meitä alimman portaan suorittajia. ”Vallassa oleva uusliberalistinen talousoppi saarnaa vain palkkamalttia, työehtosopimusten yleissitovuuden poistoa, joustoja, minimipalkkojen poistoa, osa- ja määräaikaisten työpaikkojen lisäämistä, verkottumista, itsensä työllistämistä, työttömyysturvan heikentämistä, palkkojen alentamista ja ylimalkaan palkansaajien ja työelämästä pudonneiden aseman huonontamista, vaikka Suomessa vähäosaisilta on leikattu laman aikana jo 60 miljardia markkaa. Summa on samaa suuruusluokkaa kuin pankkituki.” Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Globalisaatioteoreetikko Immanuel Wallerstein sanoo, että kapitalismin viimeinen rahastus on alkanut. Edessä meitä odottaa kaaos. Kapitalismin lopussa on kyse siitä, että maapallolta loppuu halpatyövoima ja luonnonvarat. Kapitalismi ei tuota kapitalistille enää tarpeeksi voittoa. Wallersteinin mukaan seuraavat 50 vuotta ovat kaoottiset. Ojapelto on Wallersteinin sielun veli.  Todella toivoisin, että Ojapeltoa kuunneltaisiin.

Ari Ojapelto: Ahneuden aika. Kuinka pääoman ahneus tekee teknologian avulla ihmisen tarpeettomaksi? VS-kustannus, 2006.