Risto Isomäen Kohti vuotta 1929, on niin tärkeä kirja, etten oikein tiedä mistä aloittaa. Tämä on taas niitä kirjoja, joista minun tekee mieli mainostaa, että kaikkien tulisi lukea tämä ja istua vähän miettimään. Isomäki pohtii onko maailma menossa kohti uutta taloudellista romahdusta, ja onko edellisestä suuresta talouslamasta opittu yhtään mitään. Erittäin ajankohtainen kirja. Kirjoittaja suhtautuu hyvin kriittisesti mm. EU:hun, uusliberalistiseen talouspolitiikkaan ja globalisaatioon.
"Koko globaalitalous on näet tietyllä tavalla muuttunut luonteeltaan yhä kuvitteellisemmaksi. Se on jo pitkälle muuttunut niin sanotuksi virtuaalitaloudeksi ja irtautunut siitä todellisesta ja käsinkosketeltavasta, ymmärrettävästä reaalitaloudesta jonka muodostavat ihmisten tekemä työ ja erilaiset heidän myymänsä ja ostamansa tuotteet ja palvelut. Juuri tällainen asetelma mahdollistaa tilanteen missä Bill Gates ansaitsee yksin sekunnissa saman verran rahaa kuin peruspäivärahalla elävä suomalainen työtön neljässä kuukaudessa tai yhtä paljon kuin 140 miljoonaa vielä köyhempää ihmistä kolmannen maailman maissa."

"Maailmanhistoria on yhä uudelleen osoittanut, että liian korruptoituneita ja liian suurta valtaa käyttäviä hallintokoneistoja ei juuri koskaan ole mahdollista reformoida ja korjata sisältäpäin. Niin kauan kuin korkeat vallanpitäjät näyttävät kansalaisille hyvää esimerkkiä, ovat suoraselkäisiä ja lahjomattomia, eivätkä aja omaa etuaan yleisen edun kustannuksella, valtion, läänien, kuntien sekä erilaisten uskontokuntien ja kansalaisjärjestöjen organisaatiot toimivat suhteellisen hyvin. Mutta heti kun maan poliittinen johto unohtaa eettiset ja moraaliset velvoitteensa ja alkaa ensisijaisesti ajaa vain omaa ja kannattajiensa etuja, seurauksena on eräänlainen hitaasti laajeneva ketjureaktio."

Kirja on ilmestynyt vuonna 2000 ja jotkut asiat ovat jo toteutuneet mistä Isomäki kirjoittaa, mm. eu:n itälaajentuminen. Jos joku, joka sattuisi nyt tätä blogia lukemaan, ja omistaa tämän kirjan, ja jostain kumman syystä haluaisi siitä luopua, niin mielelläni tämän ostaisin. Olen yrittänyt huutonetistä etsiä, mutta tuloksetta. Viestiä voi laittaa osoitteeseen [email protected].
Risto Isomäki: Kohti vuotta 1929? Vapaakauppa, työttömyys ja ääriliikkeiden nousu. Like 2000.