Enää ei tarvitse kapitalistin uneksia, unelma kapitalistisesta täydellisestä yhteiskunnasta on täällä jo. Se tosin on valtavan epädemokraattinen, valta kun on liukunut suuryritysten ja pääoman käsiin, ja sen hedelmät putoavat yhä vain harvempien syliin.
Kirjotin maaliskuussa Barbara Ehrenreichin edellisestä kirjasta, Nälkäpalkalla, ja nyt luin tämän uudemman, Petetty keskiluokka, jossa idea on periaatteessa sama. Barbara hankkii uuden identiteetin, viilaa ansioluetteloaan, varaa työnhakuprojektiinsa 10 kuukautta aikaa ja 5000 dollaria rahaa, ja alkaa kaupata osaamistaan työmarkkinoilla. Sen piti olla siis helppo juttu, mutta miten kävikään?
10 kuukauden, erilaisten valmentajien, stailaajien, lukuisten työpaikkasivustojen ja kokoontumisten jälkeen työtä ei löydy siltä alalta jota Barbara hakee. Työn saamisesta on tehty bisnes, se työllistää lukuisia ihmisiä Amerikassa ja täällä Suomessakin. Työtön ei niillä keinoin tosin töitä löydä, mutta kurssitus ja kaikenmaailman konsultointi on kasvava ala. Tämä Barbaran kirja on edellistä parempi, enemmän Barbaran omaa alaa ja hän tuntuu ymmärtävän, että hänenkin kohdallaan kaikki voisi olla toisin. Tosi elämässä siis. Työttömän ja työtähakevan osa ei ole helppo, ei täällä kotisuomessa kuin ei Amerikassakaan. Ehdottomasti niitä kirjoja, jotka kannattaa lukea. Suomentaja Natasha Vilokkinen.
Barbara Ehrenreich: Petetty keskiluokka, Vastapaino 2006.